Są różnego rodzaju serniki. Jednak najlepiej smakują te, delikatne i proste w swoim smaku. Najbardziej klasycznym sernikiem z dodatkami jest sernik z brzoskwiniami. W tym wpisie, przepis na
Przepis na Sernik z brzoskwiniami
Jak nadchodzi weekend trudno marzyć o czymś innym niż o serniku z brzoskwiniami. Szczególnie że po świętach wszyscy mamy dość pierników i makowców. Na okres karnawału nadaje się najlepiej. Skoro można spełniać swoje marzenia, czemu nie? Przepis jest idealny, to tradycyjny sernik z brzoskwiniami. W sieci znajdziemy różne propozycje między innymi z pianką, czy bezową poduszeczką. Poniżej przepis sprawdzony przez pokolenia. Sprawdź!
Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto
- 3,5 szklanki mąki
- 30 dag magaryny
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Serowa
- 1kg sera (wiaderko President)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru utrzeć dodając:
- 1x kostkę lekko roztopionego masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kisiel morelowy
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka (płaska) grysiku lub mąki krupczatki
- Skórka pomarańczowa wg. uznania (ewentualnie kawałki czekolady lub inne)
Przygotowanie:
2/3 ciasta rozkładamy na blachę. W naszym przypadku 26×38. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki. Masę serową wylewamy na ciasto. Układamy plastry brzoskwiń. 6 białek i 3/4 szklanki cukru pudru – ubijamy i rozkładamy na brzoskwinie. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce.
Pieczemy 60-90 (1,5h) minut max. 180*C
Aż cieknie ślinka 🙂
🙂