Ciasteczka owsiane, szybko i smacznie.

Ciastka owsiane

Ciasteczka owsiane to jeden z najlepszych sposobów na słodką i pożywną przekąskę. Nie lubisz płatków? Te ciastka zmienią Twój pogląd. Owszem jest to wersja oparta o całą kostkę masła. Jednak wartość jest w dodatkach które samemu możesz dobrać według uznania. Sprawdź!

Przepis na ciasteczka owsiane

Ciastka są bardzo pożywne ze względu na płatki owsiane, cukier i tłuszcz jaki znajduje się w składnikach. Dzięki czemu czujemy się nasyceni przez dłuższy czas. Warto ciastka dobrze dopiec. Dzięki temu pozostaną kruche, jeśli ich nie dopieczemy bardzo szybko stwardnieją i będą dużym wyzwaniem dla naszych zębów. W piecu trzymamy przy 180*C ok. 30minut.

 

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki wrzątku
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 6-8 łyżek miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych (ekspresowe/błyskawiczne)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki według uznania. Polecamy:
  • Żurawina, migdały, orzechy

Przygotowanie:

masło, miód i cukier rozpuszczamy + dodajemy wrzątek. Studzimy. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu robimy kulki wielkości orzecha i spłaszczamy je.

Najlepiej położyć na papierze do pieczenia. Pieczemy 25-35 minut max.  180*C

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasteczka owsiane
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)
5 z 1 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *