Ciasteczka owsiane to jeden z najlepszych sposobów na słodką i pożywną przekąskę. Nie lubisz płatków? Te ciastka zmienią Twój pogląd. Owszem jest to wersja oparta o całą kostkę masła. Jednak wartość jest w dodatkach które samemu możesz dobrać według uznania. Sprawdź!
Przepis na ciasteczka owsiane
Ciastka są bardzo pożywne ze względu na płatki owsiane, cukier i tłuszcz jaki znajduje się w składnikach. Dzięki czemu czujemy się nasyceni przez dłuższy czas. Warto ciastka dobrze dopiec. Dzięki temu pozostaną kruche, jeśli ich nie dopieczemy bardzo szybko stwardnieją i będą dużym wyzwaniem dla naszych zębów. W piecu trzymamy przy 180*C ok. 30minut.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 1 kostka masła
- 4 łyżki wrzątku
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 6-8 łyżek miodu
- 2 szklanki płatków owsianych (ekspresowe/błyskawiczne)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatki według uznania. Polecamy:
- Żurawina, migdały, orzechy
Przygotowanie:
masło, miód i cukier rozpuszczamy + dodajemy wrzątek. Studzimy. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu robimy kulki wielkości orzecha i spłaszczamy je.
Najlepiej położyć na papierze do pieczenia. Pieczemy 25-35 minut max. 180*C